Lohjannummen kartta 1916

Lohjannummi 1916 Karstuntien alku Anttilan talo Komppanianpäällikön talo

Karttaa klikkaamalla voi katsoa siltä kohdalta otettua 1900-luvun alun valokuvaa
Linkitettyjä kuvia on tällä hetkellä 3

Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät laati vuonna 1916 kartan Lohjannummen taajaväkisen yhdyskunnan keskustasta. Karttaan on merkitty tiet sekä kaikki rakennukset ilman ns. ulkohuoneita. Karttakuva on peräisin Lohjalaisten historian II osan sivulta 214, jonne se on huomattavasti piennettynä kuvattu valokopiosta, joten kuvan laatu ei ole paras mahdollinen, vaikka sitä onkin pyritty digitaalisesti selkeyttämään.
Kartan alareunasta tuleva Laurinkatu kohtaa sen keskellä Kouluaukiolla - nykyisellä Keskusaukiolla - oikealta ylhäältä tulevan Suurlohjankadun ja vasemmalta tulevan Karstuntien. Selluloosatehtaan kapearaiteinen sähkörautatie halkaisee kylän ja sen matkustajapysäkki on Kirkkokentällä kirkon ja varsinaisen taajaman välissä.
Tähän karttakuvaan on merkitty joitakin tärkeimpiä rakennuksia:
1. Lohjan kirkko, 2. Anttilan tilan rakennuksia, 3. Monkolan tilan rakennuksia, 4. Hakaskytän tilan päärakennus numeron oikealla puolella, 5. Lindkulla, kappalaisen Pikku-Pappila, 6. Kansakoulurakennukset, 7. Vanha pedagogiotalo numerosta vasemmalle ylös, 8. Lohjan entisen reservikomppanian kasarmialue, 9. Kauppatori, jonka alakulmassa paloasema ja oikeassa reunassa työväentalo, 10. Elävien kuvien teatteri Pohjola, 11. Apteekkitalo, 12. Villa Linnainen, Lutterin nimellä tunnettu huvila, 13. Selluloosatehtaan työväenasuntoalue Trallala.
Kartta: Lohjan Museo


© Torsti Salonen 2001
www.lohjanhistoria.net