Lohjalaisia muistomerkkejä

Muistomerkki

Unhoitetut lohjalaiset

Yrjö Rosvall 1934 - Pyhän Laurin kirkkomaa

Klikkaa kuvaa, jos haluat nähdä ristin suurempana

Lohjan Pyhän Laurin kirkon asehuoneen länsipuolella on harmaasta graniitista tehty muistopaasi, jonka päällä on pronssiin valettu risti. Ristissä ovat sanat "Unhoitetuille lohjalaisille - De glömda i Lojo tillägnad".

Maaliskuun 25. päivänä vuonna 1934 pidetyssä Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävien 40-vuotisjuhlakokouksessa rehtori Wäinö Hirsjärvi ehdotti, että yhdistys hankkisi Lohjan kirkkomaalle yhteisen muistomerkin niille tuhansille lohjalaisille, jotka on vuosisatojen aikana haudattu sinne joko ilman minkäänlaista hautamuistomerkkiä tai joiden haudan aika on hävittänyt.

Muistomerkin suunntteli taitelija Yrjö Rosvall Helsingistä ja sen valmisti Lohjan Kivenhakkaamo Uudenkaupungin harmaasta graniitista. Patsaan kustannusarvio oli 6.300 markkaa, josta Lohjan seurakunta lahjoitti 5.000 markkaa, professori Rafael Karstén rouvineen 500 markkaa, ja yhdistys maksoi loput.

Unhoitettujen lohjalaisten muistomerkki valmistui varsin nopeasti, sillä se voitiin vihkiä jo 12 elokuuta 1934 ja luovuttaa Lohjan seurakunnalle, jonka puolesta sen otti vastaan pastori W.J.P. Hidén. Siitä lähtien muistomerkki on toiminut kaikkien edesmenneiden lohjalaisten yhteisenä hautakivenä, jonka kaltaisia on perin harvoilla maamme kirkkomailla. Sen merkitys kasvoi entisestään, kun vuosina 1966-1968 suoritetun kirkon restaurointityön aikana suuri osa aina 1800-luvun alkuun saakka kirkon lattian alle haudattujen vainajien jäännöksistä siirrettiin ulos ja haudattiin uudelleen muistomerkin läheisyyteen.


© Torsti Salonen 2001
www.lohjanhistoria.net