Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1953

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
11.12.

Oslossa Mankki voittaa teknillisellä tyrmäyksellä 2. erässä Gjerulf Refsnesin.

Neuenkirchenissä Suomen painijat voittavat Saarin joukkueen 2-6 (Honkala, Niemi, Alanen, Heikki Lehto, Viljo Punkari ja Veikko Lahti voittavat ottelunsa).

12.12.

Suomen Voimisteluliitto myöntää TUL:lle kilpailuluvan Unkarin-matkalle, mutta vain hk. kilpailuihin, ja sanoo samalla yhteistoimintasopimuksen irti, koska TUL on hoitanut maaotteluneuvotteluja Unkarin liiton kanssa ottamatta yhteyttä Voimisteluliittoon.

John Landy juoksee Melbournessa maililla uuden Australian ennätyksen 4.02,0. Medfordissa Bob Backus heittää 35 paunan eli 15,88 kg:n painoa ME-lukemiin 18.72.

Englannin jalkapalloliigassa Wolverhampton häviää Burnleylle 1-2, ja Arsenal ja West Bromwich pelaavat tasan 2-2, ja näin WBA ja huonomman maalieron omaava Wolves ovat jälleen tasapisteissä.

Tenniksen King's Cupissa Tanska varmistaa finaalipaikan ottamalla Italiaa vastaan 3-0-johdon Kööpenhaminassa.

Liegessä Suomen jääkiekkoilijat voittavat Belgian 6-10.

13.12.

Koripallomestari Pantterit päättää sarjakautensa voittamalla pronssijoukkue Työväen Mailapojat 75-69. Sörnäisten NMKY ottaa hopeaa.

Käsipallon Lehdistö-Maajoukkue-ottelun voiton vie ensinmainittu maalilukemin 16-14 parhaina pelaajinaan maalivahti Matti Kannas ja oikea puolustaja Arvo Jantunen.

Genovassa Italian jalkapalloilijat voittavat Tsekkoslovakian 3-0, mutta keski-eurooppalaisen maajoukkuesarjan voittaa Unkari Tsekkoslovakian sijoittuessa toiseksi, Itävallan kolmanneksi, Italian neljänneksi ja Sveitsin jäädessä viimeiseksi. Kolumbian Medellinissä Deportivo Cali voittaa Degerforsin 3-1.

King's Cupin välierä Ranskan ja Ruotsin välillä Pariisissa päättyy vieraiden voittoon 2-3.

Kuningas Baudoin'in vuosittain jakama Belgian urheilun ansiopokaali annetaan aviopari Louis ja Frieda van de Wielelle, jotka Fred Debelsin kanssa purjehtivat maailman ympäri pienellä 13 metrin veneellä.

Englantilainen jääkiekon ammattilaisjoukkue Streatham voittaa Tukholmassa Ruotsin 0-5.

15.12.

Epävirallisessa Suomen ja Englannin pöytätennismaaottelussa vieraitten tähdet Richard Bergmann ja Johnny Leach ovat täysin ylivoimaisia. Niukimman tappion kokee Ari Huttunen, joka häviää Leachille vain 21-13, 21-18. Muut suomalaisedustajat kuudessa kaksinpelissä ja yhdessä nelinpelissä ovat Niilo Vehkamo, Juhani Berg ja Kalevi Lehtonen.

Ruotsin urheilutoimittajat valitsevat maansa parhaiksi urheilijoiksi painijat Bertil Antonssonin ja Olle Anderbergin sekä jalkapallomaalivahti Kalle Svenssonin.

Yhdysvaltain urheiluliitto AAU tutkii Mal Whitfieldiä ja Wes Santee'ta vastaan esitettyjä syytöksiä amatöörisääntöjen rikkomisesta menneen kesän Euroopan-vierailulla.

Entinen pikajuoksijatähti Emmanuel McDonald Bailey suorittaa ensimmäisen ammattilaisottelunsa rugbypelaajana Leigh Centurions -seuran riveissä onnistuneesti.

16.12.

Pujottelun olympiavoittaja Othmar Schneider loukkaa nilkkansa pahasti kaatuessaan Monte Rosan rinteillä Italiassa.

17.12.

Brisbanessa tenniksen Davis Cupin välierä Yhdysvaltain ja Belgian välillä alkaa vuorovoitoin, kun Tony Trabert kukistaa ensin Philippe Washerin mutta tuore Wimbledon-voittaja Vic Seixas häviää sitten nuorelle Jacques Brichant'ille.

18.12.

Vic Seixas saa levätä Davis Cupin nelinpelipäivänä, ja pari Bill Talbert / Tony Trabert ottaa voiton Washerista ja Brichant'ista.

Saksa ja Italia solmivat jääurheilusuhteet toisiinsa uudelleen.

19.12.

Yhdysvallat voittaa Davis Cupin välierässä Belgian lopulta 4-1.

Englannin Liigassa Wolverhampton voittaa Manchester Cityn 3-1, ja kun West Bromwich menee häviämään Boltonille 2-1, siirtyy Wolves jälleen kahden pisteen johtoon. Kolmantena ovat Huddersfield ja Burnley kolme pistettä WBA:ta jäljessä.

Pikaluistelutähti Hjalmar Andersen palaa välivuoden jälkeen radalle Trondheimissa. 500 m:llä Finn Hodt (44,2) ja Sverre Farstad (44,7) ovat "Hjallista" (45,1) nopeampia, ja 3000 m:llä Torstein Seiersten on nopein ajalla 5.03,6 "Hjalliksen" jäädessä 0,9 sekunnin päähän. Sverre Haugli, Roald Aas ja Ivar Martinsen eivät osallistu kilpailuihin, koska he ovat vastikään olleet rokotettavina mahdollista Japanin-matkaa varten.

20.12.

Trondheimissä 1500 metrin voittoon luistelee Jan Kristiansen ajalla 2.24,4, mutta 5000 metrillä "Hjallis" Andersen ottaa oman paikkansa ajalla 8.29,7.

Budapestin voimistelukilpailujen paras on isäntämaan Ferenc Erkej, ja suomalaisista Kalevi Suoniemi yltää jaetulle kolmannelle sijalle.

Hollantiin perustetaan uusi ammattilaisten jalkapalloliitto NBVB, jonka ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valitaan entinen maajoukkuetähti Jan de Natris.

AAU:n kerrotaan ilmoittaneen kiekonheiton olympiavoittaja Sim Iness'ille, että tältä ei riistetä amatööriyttä, mikäli hän ei enää koskaan esiinny amatöörikilpailuissa, ja Iness on kuulemma suostunut tähän "kompromissiin".

1.12.-10.12.1953 1953 21.12.-31.12.1953

Suomen Urheilutietäjät ry