Kirppisten kiertely elämäntapana

Tänään ostin Femmasta lukulampun seinälleni, hinta 2,50 €, viime viikolla pari pussilakanaa - italiankielistä tekstiä kuviona, 4 € kpl. Aiemmin tekstinkäsittelyyn kannettava 286 tietokone, heilalle atk-alaan tutustumiseksi vanha 386, nurkkiin lojumaan pari Sun-unix-tietokonetta, väriprinttereitä, joskus ohjelmiakin.

Kirjallisuutta halvalla, Maija Dahlgrenin Toimittajan muistelmat; Esperanto-sanakirja v.1923, 830 sivua; tusina muita sanakirjoja, kymmenen dekkaria, joissa dollarinkuva kannessa; saksan-, ruotsin ja englanninkielisiä tietosanakirjoja; keräilykamaa, kortteja, CD- ja vinyyliäänilevyjä...

Lista on loputon: nahkainen laiskanlinna, muoviset arkistolaatikostot, konttorituoleja, nahkapusero, hattuja, näppäimistöjä, salkkuja, päälläni olevat vaatteet: pikkutakki, housut, paita ja kengät, kaikki kirppiksiltä. Rahaa on mennyt vain murto-osa uusien hinnasta !

Mutta mikä kirppiksillä kiertelyssä viehättää ? Halpa hinta, kiertely ja katselu, löytöjen tekeminen, rahan säästö ? Muut samanhenkiset ihmiset, kierrättäjät, tavaran runsaus, kaikki yhteensä. Itse olen hamsteriluonne, haalin rojua - tarpeellista ja tarpeetonta - nurkat täyteen enkä raaski luopua mistään. Keräilyviettini on kirppiksillä valloillaan, ostan heti kun mieleistä löytyy, huomenna on myöhäistä, joku toinen ehti ensin ! Monista kauppiaista ja asiakkaista on tullut puolituttuja, rupatellaan kun tavataan, moikataan kun nähdään.

Lahtelaisista kirpputoreista keskustassa on Femmatori, tilat ovat nyt toukokuussa 2003 ahtaahkot, tavaraa kuitenkin riittää ja suoraan ihmisten kodeista, vuokrapöydillä. Kadun vastakkaisella puolella toimii Suurkirppis, erikoistunut arvokkaampien vanhojen huonekalujen kauppaan, lisäksi normaalit vuokrapöydät, runsaasti erilaista tavaraa.

Vesijärvenkadulta löytyi ennen Kellarikirppis, mutta se lopetti toimintansa lokakuun 2003 alussa. Sieltä ostin aikoinaan mm. nojatuolin, kaapin, nahkatakin, kenkiä, keräilytavaraa. Kierrätyskeskus Patinakin on Vesijärvenkadulla, kaupan on kaikkea huonekaluista ja kodinkoneista vaatteisiin ja astioihin, kirjojakin kaikenlaisia, vanhempaa ja halpaa.

Ekin Kierrätys Saimaankadun Iskun vieressä painii omassa sarjassaan; huonekaluja, astioita, vaatteita, kirjoja, lehtiä, jne nurkat pullollaan, vaikka tilaa on runsaasti. Kaikki on kauppiaan omaa, hinnoista neuvotellaan ?

Kissakirppis on rautatieaseman naapurissa Rautatienkadulla, pienemmät tilat, vähemmän tavaraa ja tulot eläintensuojeluun. Karjalankadun alkupäässä - 5 tai 7 - kellarikerroksen kirppis kauppaa muovipussillisen vaatetta puoli-ilmaiseksi. Launeella Mustanmäenkadulla on launtaisin ja sunnuntaisin avoinna viikonloppukirppis. Monet vanhanajan osto- ja myyntiliikkeetkin ovat visiitin arvoisia, yleensä hintataso on jo korkeampi. Kirjoja, äänilevyjä ja vauvanvaatteita löytyy omista divareistaan.

Hollolan kirppiksellä käyn viikon parin välein, Nastolassa kerran kuukaudessa tai parissa. Viime kesänä tein kavereittani ja tyttäreni kanssa "kirppiskiertomatkoja" Lahden ympäristön lähikuntiin, loistolöytöjä tehtiin mm. Riihimäellä, Kouvolassa, Kausalassa, käytiin Läyliäisissä, Järvelässä, Orimattilassa ja... Mutta siitä tehdään jo toinen juttu, kunhan ehditään. Digikuvia napsin ahkerasti sekä paikoista että tavaroista, ne näet myöhemmin.

Raimo Kaarna 30.5.2003

P.S. Vanhana lahtelaisena muistelen kirppisten tilojen entisiä haltijoita:
Femma - Heps Luhtasen kiinteistössä, Suurkirppis - Sihvolan baari puutalo; Kellarikirppis - Veljekset Vaahto metallipaja; Kierrätyskeskus Patina - Lahden Auto; Ekin Kierrätys - Mattoyhtymä/Aino Virtanen; Kissakirppis - Kääpä ?
Parempi kirppis kuin tyhjät tilat ja vuokrattavana-kyltti !!!