Kari Rydman

Uudempia kolumneja ja pakinoita

(Kirjoituksia vuoden 1998 jälkeen, julkaistu pääasiassa Valkeakosken Sanomissa)


Sensuuria, sensuuria!Suomi siivoksi! * Sadut siisteiksi! * Ihanaa, lisää kieltoja! *
Ivaa ja pilkkaa!Herraskaisia * Laiskanleipää * Jalkapallopelin säännöt * Helsinkiin? Eipä kiinnosta...
Perinteitä ja paikallisuuttaSiunatut paikallissijat * Ritvalan Helkajuhla, vielä kerran

2.8.00


Koska yhteiskunnalla ei liene varaa perustaa tuiki tarpeellista ajatuspoliisia, voisimme hyvin ajatella laajaa ja tarmokasta kansalaisliikettä, joka katupartioineen tehokkaasti lopettaisi ainakin ei-toivottavien ja esikuvaksi kelpaamattomien henkilöiden liikkumisen ja sellaisten ajatusten ääneen esittämisen. Tällaisesta toiminnasta meillä kuten Afganistanissakin jo onkin lupaavia esimerkkejä. - (Suomi siivoksi!)
Mihin markkinat ja suuri raha kerran käyvät käsiksi, ei säily vaan muuttuu säilykkeeksi, standardisoiduksi ja mauttomaksi mössöksi. - (Sadut siisteiksi!)
"Kuurot", "sokeat" ja "hullut" poistuvat keskuudestamme manchesterilaisen reseptin mukaan käden käänteessä. Tosin nimi "Manchester" on sekin loukkaava, ja on pikimmiten muutettava "Personchesteriksi". Tästä on suora seurannainen suomenkieleen: sana "Manse" on poistettava ja korvattava sanalla "Perse". - (Ihanaa, lisää kieltoja!)
"Asut kalustetussa huoneessa, ja onpa taulujakin seinällä. Taidat olla vähän herraskainen?"
"Niin, mutta kyllä minä sentään syljeskelen lattialle!" - (Herraskaisia)
Ei nykyään kannata julkaista opaskirjasta "Miten leikkaan leipää", koska väki ei kuitenkaan jaksa lukea sellaista. Koska sama väki ei oikeastaan myöskään jaksaisi itse leikata näitä leivänviipaleitaan, markkinatalous on keksinyt näppärämmän keinon: - (Laiskanleipää)
Jalkapallopelin tarkoituksena on tuottaa siihen sijoitettu pääoma voitollisesti takaisin, sekä samalla kasvattaa pelaajien markkina-arvoa. Pelaajalla tarkoitetaan tässä henkilöä, jonka viikkoansiot ylittävät puoli miljoonaa markkaa. - (Jalkapallopelin säännöt)
Helsinkiläisen uhon surkeanvähäinen ajatuksellinen pohja näyttää olevan suurin piirtein samankaltainen kuin Joensuun skinien tai Englannin jalkapallohuligaanien, kuitenkin puettuna modernin ja menevän tuntuisiin urbaanivaatteisiin. Olen murheellinen ja häpeissäni synnyinkaupunkini alennustilasta. - (Helsinkiin? Eipä kiinnosta...)
Huittinen ja Kaustinen - siinäpä kaksi samanlaista paikannimeä! Vaan eivätpä ole. Jotain on HuittiSISSA, mutta KaustiSELLA. On HuittiSTEN hullu mies, mutta KaustiSEN musiikkiviikot. Toinen paikka on luontevasti monikollinen, toinen yksiköllinen; toinen paikka tuntee sisäisen paikallissijamuodon, toinen ulkoisen. - (Siunatut paikallissijat)
Kun 1800-luvun lopulla naapurikylien nuorukaiset ilkeyksissään huutelivat "rikkureita" ulos rivistä, he olivat oikeammassa kuin luulivatkaan. SIITÄ olikin alun pitäen kysymys. - (Ritvalan Helkajuhla, vielä kerran)


Takaisin kotisivulle