Olutaiheisia reseptejä

Olutjuustopihvit Gamprinus,
haudutettua purjoa ja pilahviohraa

600 g nauta- sika jauhelihaa
1/2 ploa olutta
3 rkl korppujauhoja
2 kpl kananmunaa
100 g emmental- juustoa
100 g sipulia
10 g valkosipulisilppua
rakuunaa, suolaa, sinappia

Sekoita jauheliha, hienonnettu ja ruskistettu sipuli, raastettu juusto, munat, oluessa liote- tut korppujauhot, valkkosipulisilppu, sinap- pia, suolaa ja rakuunaa. Vaivaa kulhossa ja muotoile tästä määrästä 8 pihviä ( 2/henkilö) ja paista ne pannnulla kypsiksi.

Haudutettua purjoa

300 g purjoa
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita
4 rkl vettä
suolaa ja valkopippuria

Halkaise purjot, pese hyvin juoksevan veden alla ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilan pohjalle vesi ja purjot. Kie- hauta näitä sekoittaen, kunnes vesi haihtuu. Lisää sitten kerma ja hauduta muutama mi- nuutti. Lisää joukkoon voi koko ajan sekoit- taen. Mausta valkopippurilla ja suolalla.

Pilahviohra

200 g ohraryynejä
40 g silputtua sipulia
öljyä
kasvislientä

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa öljyä. Kypsennä siinä sipulisilppua ja ohraryynejä koko ajan sekoittaen. Lisää kasvislientä ja keitä kypsäksi (noin 40 minuuttia). Huoleh- di, ettei neste pääse liiaksi haihtumaan, ja ohra siten palamaan pohjaan.

Juomasuositus:
Ruokajuomaksi saksalaista pilsner- tyyppistä olutta. 


Merimiespihvi

500g naudanpaistia
2 rkl voita tai margariinia
suolaa, valkopippuria
3 viipaloitua sipulia
8 viipaloitua perunaa
n. 5dl nestettä (puolet lihalientä
puolet olutta)

Viipaloi liha ohuiksi siivuiksi ja ruskista ne. Mausta. ruskista sipulit lopussa voimäärässä. Pane perunat, liha ja sipulit kerroksittain pataan siten, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on perunoita. Huuhdo paistinpannu oluelle ja kaada liemi pataan. Anna ruoan hautua kannen alla kypsäksi. Silppua tarjolle tuotaessa runsaasti persiljaa. 


Hökaren pannu

iso vasikan munuainen
200g miedosti suolattua
sivusilavaa suikaleina
8-10 perunaa
3 isoa sipulia
ohuina viipaleina
vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria
1 pullo olutta

Huuhdo ja puhdista munuainen ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kierittele viipaleet maustetuissa vehnäjauhoissa ja ruskista ne nopeasti. Ruskista myös silava ja sipulit. Lado pataan kerroksittain perunaviipaleita, munuaista, sianlihaa ja sipulia. Pane pinnalle muutamia voinokareita ja kaada joukkoon olut. Hauduta kypsäksi. 


Aarnon kakku

Kakkupohja:
200 g taloussuklaata
120 g voita
4 munankeltuaista
4 munanvalkuaista
175 g sokeria
170 g vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa

Sulat talossuklaa vesihauteessa. Kaada kulhoon sula voi´, lisää munankeltuaiset ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lisää sula suklaa ja sekoita.
Vaahdota valkuaiset, suola ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti suklaamassan sekaan. Lisää massaan lopuksi varovasti siivilöidyt vehnäjauhot. Kaada taikina voideltuu vuokaan ja paista 150 asteessa noin 30 minuuttia.

 Täyte:
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl portteria
aprikoosi hilloa

Tee kakun jäähdyttyä sokeriliemi ja lisää joukkoon portteri. Halkaise kakku ja kostuta molemmat puolikkaat. Sivele väliin aprikoosihilloa ja anna mehustua 1 vuorokausi.

Kuorrutus:
300 g taloussuklaata
2 rkl portteria
aprikoosihilloa

Voitele kakku kauttaaltaan aprikoosihillolla. Sulata taloussuklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon portteri. Kuorruta kakku suklaa-portteriseoksella. Koristele. Anna seistä vuorokausi viileässä ennen tarjoilua.


Olut-liha-aurajuustomureke

600 g nauta-sika jauhelihaa
1 pullo keskiolutta
1 keskikokoinen sipuli
- hakattuna, freesattuna ja
jäähdytettynä
2 kananmunaa
200 g sinihomejuustoa
valkopippuria
suolaa

Valmista jauhelihamassa. Voitele folio öljyllä ja taputtele massa siihen tasaiseksi levyksi. Ripottele levylle raastettu sinihomejuusto. Kääri folion avulla rullaksi ja kiristä päistä tiukakasi. Kypsennä uunissa 170 asteessa noin puolitoista tuntia.


Olutsämpylät

5 dl olutta
5 dl vettä
2 palaa hiivaa
10 dl ohrajauhoja
10 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
1 tl suolaa
ripaus sokeria

 Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, sekoita aineet keskenään ja anna taikinan kohota. Leivo sämpylät ja kohota vielä kerran ennen paistamista. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.


Oluen ystävän kiuasmakkara

1 lenkki uunimakkaraa
150 g sipulia
200 g purjoa
300 g paprikaa
1 kynsi valkosipulia
2 dl III olutta

 Leikkaa sipuli ja paprika kuutioiksi ja purjo renkaiksi. Viipaloi makkara. Lado makkara ja kasvikset kerroksittain kiuaspussiin tai kiukaallesi sopivaan vuokaan. Peitä foliolla. Anna makkaran hautua kiukaalla n. 45 minuuttia.


Hirvikääryleet

600 g hirven ulkofilettä tai paistia
Täyte:
80 g maustekurkkua
60 g omenaa
60 g sipulia
40 g pekonia
suolaa, rosmariinia, rouhittua mustapippuria
Paistamiseen: öljyä tai voita

Leikkaa fileestä 8 viipaletta ja nuiji ne ohuiksi. Mausta. Leikkaa täytteen ainekset pieniksi kuutioiksi. Nosta täytettä viipaleille. Rullaa ja kiinitä cocktailtikuilla. Paista kääryleet ja nosta ne uuninkestävään vuokaan.

 Liemi:
2 dl kermaa
3 dl riista- tai lihalientä
puolukoita
murskattua katajanmarjaa
1 pullo olutta

 Sekoita liemen ainekset ja kaada päälle. Hauduta uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Jos teet kääryleet paistista, haudutusaika pitenee. Poista kypsistä kääryleistä tikut. Suurusta haudutusliemi kastikkeeksi ja lisää maun antajaksi 2 rkl smetanaa ja 1 rkl mustaherukkahyytelöä. Voit myös raastaa joukkoon hieman Aura-juustoa.


Olutleipä

1 I Sinebrychoffin Perhekaljaa
75 g hiivaa
2 dl siirappia
100 g margariinia
1 rkl suolaa
1/2 tl fanilisokeria
1/2 tl kuminaa
1/2 tl sitruunakuorta
1,2 l ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ohrajahoja

Lämmitä olut kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen hiiva, sulatettu rasva ja mausteet. Lisää jauhot ja alusta. Nostata ja leivo leiviksi. Nostata leipiä vielä hetki. Paista 180 asteessa noin tunti.Voitele sulatetulla voilla, johon on lisätty olutta ja siirappia.


Jouluolut-maksapasteija

500 g naudan maksaa
250 g sika-nauta-jauhelihaa
2 dl jouluolutta
2 dl kuohukermaa
1 dl korppujauhoja
3 munaa
1 pieni tölkki anjovista
1 rkl anjovislientä
1 voissa kuullotettu sipuli
3 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl siirappia
1 tl maustepippuria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
pekonia

Sekoita ainekset keskenään ja kaada pekonilla vuorattuun vuokaan. Paista vesihauteessa 180 asteessa uunissa 1,5 tuntia. Kumoa maksapasteija ja ruskista 300 asteessa noin 5 min.


Portersuklaamarkiisi

170 g tummaa suklaata
100 g kaakaota
100 g voita
40 g tomusokeria
7 keltuaista
2 dl kermaa
50 g sokeria
1 dl Porteria

Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa kaakao ja voi vaahdoksi. Sekoita suklaa kaakao-voiseok- seen ja seuraavaksi keltuais-sokerivaahto. Nostele joukkoonkermavaahto ja laita seos kelmul la vuorattuun vuokaan. Anna olla kylmässä vuorokausi. Kumoa tarjoiluvadille ja leikkaa viipaleiksi. Pursota koristeeksi ruusukkeita.


Porteripatonki

2 pitkää patonkia
300 g juustoraastetta
12 rkl Porteria

Sekoita juustoraaste ja portteri. Leikkaa patongit annoskokoon, halkaise pitkittäin. Täytä juustoseoksella, kääri folioon ja lämmitä hiilloksella ahkerasti käännellen.


Olutpaisti

1 rs (800 g) karjalanpaistilihaa
voita tai margariinia
15 kivetöntä luumua
100 g tuoreita herkkusieniä
8 pikkusipulia
2 dl olutta
8 maustepippuria
1 - 2 laakerinlehteä
½ tl suolaa

Harjaa herkkusienet puhtaiksi. Kuori sipulit. Ruskista herkkusienet ja sipulit pannulla rasvassa ja siirrä kannelliseen pataan. Lisää pataan luumut. Ruskista naudanlihat pannulla kevyesti joka puolelta ja lisää pataan. Huuhdo pannu desilitralla olutta ja kaada pataan. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja puolet suolasta. Paista sianlihakuutiot pannulla kevyesti ja siirrä pataan. Mausta suolalla ja huuhtele pannu taas oluella ja kaada liemi pataan. Kuumenna pata kiehuvaksi, sulje kannella ja nosta uuniin. Kypsennä 200 asteessa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa folioperunoiden ja salaatin kanssa. 


Olutohra (kuudelle)

0,5 l vettä
1 l III olutta
4 dl kokonaisia ohrasuurimoita
2 tl suolaa
2 tl sitruunapippuria

Lisää ohrasuurimot kiehuvaan nesteeseen. Keitä kypsiksi (n. 1h). Ohra pysyy irtonaisena, kun huuhtelet sen nopeasti vedellä ennen tarjoilua. 


Punainen ahvenpata

0,5 dl öljyä
250 g porkkanaa
120 g sipulia
150 g palsternakkaa
400 g tomaattimurskaa
0,5 l kalalientä
600 g ahvenfilettä
100 g purjoa
1 rkl suolaa
3 tl inkivääriä
100 g sulatejuustoa
100 g savunmakuista sulatejuustoa
1 dl III olutta
0,5 dl tilliä

Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää tomaattimurskaa kalaliemi. Hauduta hetki (kasvikset puolikypsiksi). Lisää kalapalat, purjot, mausteet ja sulatejuustot. Hauduta kypsäksi. Mausta lopuksi oluella ja tillillä. Älä keitä enää.
Vaahdota valkuaiset, suola ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti suklaamassan sekaan. Lisää massaan lopuksi varovasti siivilöidyt vehnäjauhot. Kaada taikina voideltuu vuokaan ja paista 150 asteessa noin 30 minuuttia.


Mallassämpylät

4 dl vettä, maitoa tai piimää
50 g hiivaa
5 dl mallasmäskiä
2 tl suolaa
75 g sulatettua margariinia
1 dl siirappia
1 - 1,5kg vehnäjauhoja

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, margariini ja mäski sekä lopuksi vehnäjauhoja.
Anna taikinan kohota n. 20min jonka jälkeen leivo sämpylöitä, leipiä tai limppuja. Anna kohota. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.


Oluthunajapossu a la Kapusta

260 g porsaanfilettä
2 rkl hunaja
80 g hapankaalia
mustapippuria, suolaa
2 dl olutta
2 dl lihalientä
1 dl kuohukermaa
1,2 dl smetanaa
2 rkl ohrakasta

Leikkaa file pikkuleikkeleiksi ja nuiji kevysesti. Sivele ne hunajalla ja mausta pippurilla ja suolalla sekä levitä hapankaali tasaisesti koko leikkeelle.
Rullaa leikkeet kääryleiksi, kiinnitä cocktailtikuilla ja ruskista nopeasti.
Laita kääryleet uunivuokaan ja kaada lihaliemi-olut päälle. Hauduta 175-asteisessa uunissa n. 30 min.
Poista kääryleistä tikut, siivilöi liemi kattilaan ja lisää kiehuvaan liemeen kerma , johon on sekoitettu ohrakas. Anna pulpahdella muutaman kerran ja lisää smetana.
Tarkista maku. Kaada kastike kääryleiden päälle ja pidä uunissa vielä n. 30-40min.
Tarjoa lisänä vihannesröstiä, porkkanakukkia, herneitä ja luumua. Salaattina hyydytettyä rosollia.
Ruokajuomaksi olut tai viini tai vesi.



Porsaanselykset olutomenakastikkeessa

600 g porsaan sisäfilettä
1 vihreä omena
2 sipulia
suolaa
mustapippuria
timjamia
75 g voita
1 dl olutta
2 dl kermaa

Leikkaa filee paksuiksi viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Paista selykset molemmin puolin kauniin ruskeiksi, jätä lämpimälle pannulle odottamaan. Kuutioi omena ja silppua sipuli. Kuullota sipulit ja omenakuutiot toisessa pannussa. Lisää olut, kiehauta.
Lisää kerma ja keitä kastiketta, kunnes se on sopivan sakeaa. Nosta lämpimät selykset vadille ja kaada päälle kastike. Koristele vati keitetyillä vihanneksilla. Tarjoa lisänä Spätzleä ja raikasta salaattia.
 



Hoegaarden parfait, kirsikkakastike

1,5 dl Hoegaarden
0,3 dl tuoretta appelsiinimehua
2,5 dl kermaa
3 kpl keltuaisia
70 g sokeria

Kaada olut, mehu, sokeri ja keltuaiset kattilaan, vatkaa toisen kattilan vesihöyryn yllä kypsäksi. Jäähdytä ja sekoita joukkoon vatkattu kerma. Aseta vuokaan ja pane pakastimeen.

0,5 dl vettä
100g kirsikoita
30 g sokeria
1 dl ohrakassuurustetta

Kiehauta ja suurusta kastikeainekset.



Lohta ja olut-katajanmarjakastiketta

600g lohifilettä
60g salottisipulia
timjamia
60g varsiselleriä
4kpl katajanmarjoja
3dl olutta
2dl kuohukermaa
60g voita, kylmänä,paloina
suolaa
valkopippuria

Ruskista hienonnetut salottisipulit öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon katajanmarjat, varsiseleri ja muutama timjaminoksa.
Kaada joukkoon olut ja kerma. Keitä kunnes jäljellä on noin puolet. Siivilöi.
Vatkaa joukkoon kylmät voipalaset ja mausta kastike suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile paistetun lohen ja kastikkeen kanssa uppomunia ja pekoniperunasosetta.