Translate this page to English

Infrapunasuotimen rakentaminen

Netissä surffaillessani osuin Teknofokuksen sivuille ja löysin sieltä mielenkiintoiselta näyttävän edullisen tuotteen: IR-muovin, jota myydään pieninä paloina, joista voi kätevästi rakentaa itselleen infrapunasuotimen. En voinut vastustaa kiusausta, vaan tilasin pari 5 x 5 sentin palaa hintaan 3 euroa kappale.

Olin jo aiemmin hankkinut CKC-Powerin sovitteen, jolla Canon PowerShot S45:eeni saa liitettyä lisälinssejä tai suotimia, joissa on 37mm kierre. Arvelin kiinnityksen onnistuvan helpoimmin sovittamalla muovi sopivankokoiseen step-up -renkaaseen. Valitsin renkaan kooksi 37mm -> 46mm, koska halusin jättää muovin reunoille riittävästi tilaa pienille virheille palaa pyöristäessä. Palan muotoiluun käytin Bilteman äärimmilleen kehiteltyä rautasahaa...

Ensimmäinen vaihe

Palan pyöristämiseen kului suunnilleen puoli tuntia, jonka jälkeen näpit alkoivat olla aika puutuneet. Kuten alakuvasta näkyy, saha pääsi kerran lipsahtamaan.

Melkein valmis

Sahauksen jälkeen pyöristin kulmat ja sovitin palan renkaaseen metalliviilalla. Vasta sen jälkeen poistin muovin molemmilla puolilla olleet suojakelmut nähdäkseni kuinka paljon vahinkoa olin saanut aikaan.

Kuten vasemmalla olevasta kuvasta näkyy, sahan lipsahduksesta syntynyt jälki on melkoisen suuri, mutta onneksi se jää kokonaan renkaan reunan alle piiloon. Kannatti siis valita riittävän suuri rengas :-) Renkaan hinta oli muuten 4$, joten suotimen kokonaishinnaksi tuli siis vajaa 10 euroa. Varsin kohtuullista.

Muotoiltu valmiiksi Suodin edestä Suodin takaa

Ja sitten vuorossa oli homman kiinnostavin osuus, minkälaisia kuvia suotimella oikein saa aikaan. Ensimmäisen kuvan otin keittiön ikkunan läpi, joten siinä voi olla lasista johtuvia heijastumia ja muita vikoja.

Normaali kuva keittiön ikkunasta
Suodatettu kuva keittiön ikkunasta

Jiihaa! Homma tuntuu toimivan, tässä vielä pari muuta testikuvaa. Kaikissa kuvissa on tallella EXIF-data, jos tarkemmat valotustiedot kiinnostavat. Vihertävien kuvien valkotasapaino on säädetty filtterin läpi valkoiseen paperiin, violeteissa on käytetty kameran automaattisäätöä.

Katukuva normaalivalotuksella Katukuva IR-suotimella, bussi ajaa ohi

Suodatin vaatii selvästikin paljon valoa, tähän mennessä olen päässyt kuvaamaan vain iltasella. Laitan sivulle uusia ja parempia kuvia, kun olen niitä ehtinyt ottaa. Jos sinulla on kommentteja tai kysyttävää, lähetä postia osoitteella Kai.Nikulainen@sci.fi.


2003-08-31: Seuraavat kuvat on otettu kunnon auringonpaisteessa, valotusajat ovat huomattavasti lyhyempiä ja kameran näyttöäkin voi käyttää kuvan rajaukseen.

Kuva pihalta Lintuja Vielä yksi katukuva