NÄIN MEITÄ KU$ETETAAN - http://www.sci.fi/~jpoyry/huijarit/

Spam - Spamming - Spämmäys


Sanaa "spam" ei Gummeruksen Suomi/Englanti/Suomi Sanakirja vuodelta 1995 tunne. Se kuitenkin tarkoittaa jonkinlaista lihasäilykettä ja Internetissä tätä nimitystä käytetään yleisesti häiritsevästä mainosviestinnästä (roskapostista) uutisryhmissä tai sähköpostin välityksellä.

Tämä aihe ei muuten ehkä edes kuuluisi Huijarisivuille, sillä eihän mainonta sinänsä ole kusettamista. Mutta kun kyseisten mainosviestien sisältö on useimmiten juuri sitä itseänsä, eli ketjukirjeitä ja kaiken maailman rahanansaitsemistarjouksia. Lisäksi tämän mainontamenetelmän tekee arveluttavaksi se, että välittömät kulut (yhteysmaksut) joutuu maksamaan vastaanottaja.

Perinteinen suoramainonta on helppo estää liimaamalla sen kieltävä tarra postilaatikon viereen. Myös puhelimitse tapahtuvan suoramyynnin voi kieltää. Internetin uutisryhmissä ja sähköpostissa ei tällaista mahdollisuutta ainakaan vielä ole.

Muu mainonta lehdissä, radiossa, televisiossa ja myös WWW-sivuilla ei tietenkään ole spammia, vaikka senkin joutuu kuluttaja aina viime kädessä maksamaan. Näillä mainoksillahan kustannetaan yleensä palveluita, joita ei muuten voitaisi edes toteuttaa.


Uutisryhmiin ilmestyy usein mainoksia, jotka on lähetetty epäasiallisesti suurinpiirtein kaikkiin ryhmiin. Uutisryhmiä lukee päivittäin miljoonat ihmiset, joista enemmistö tietenkin vain raivostuu kyseisistä mainoksista. Mutta suuresta joukosta löytyy aina muutama potentiaalinen uusi asiakaskin ihan minkälaiselle huuhaalle tahansa, ja juuri heitä nämä mainostajat tavoittelevat.

Mainostaja pystyy hyvin edullisesti ja vähällä vaivalla lähettämään pitkänkin mainoksen satoihin tai tuhansiin uutisryhmiin. Mainokset kopioituvat sitten kymmeniin tuhansiin uutispalvelimiin kuluttaen suuret määrät tiedonsiirtokapasiteettia ja levytilaa. Miljoonat käyttäjät joutuvat sitten siirtämään mainokset maksullisilla modeemiyhteyksillä omille ruuduilleen.

Sähköpostin käyttö mainontaan on myös jatkuvasti kasvussa. Jokaisen pitempään Internettiä käyttäneen sähköpostilaatikkoon kolahtelee mitä ihmeellisempää mainospostia lähes päivittäin. Tämän estämiseen on tietysti olemassa monia tapoja, muunmuassa viestien suodattaminen. Monissa sähköpostiohjelmissa on mahdollisuus estää viestien tuleminen halutuista osoitteista. Myös monet sähköpostijärjestelmien ylläpitäjät jo estävät tietyistä tunnetuista osoitteista saapuvan mainospostin tulemisen koko palvelimelle. Spammaajien on tietysti helppo kiertää tällaiset estot lähettämällä mainoksensa eri osoitteista. Yleensä lisäksi lähettäjän tiedot on kokonaan väärennetty.

Mainostajat keräävät osoitteita muunmuassa uutisryhmistä, siksipä nyt onkin muotia niihin kirjoiteltaessa lisätä omaan osoitteeseen jotain ylimääräistä automaattisten osoitteiden keräysohjelmien hämäämiseksi. Esimerkiksi jos osoite on tunnus@domain.fi, voi sen muuttaa vaikka muotoon tunnus@domain.no_spam.fi. Jokainen oikeaa postia lähettävä osaa tuon ylimääräisen no_spam -osan poistaa, automaatit eivät tähän (ehkä vielä toistaiseksi) pysty. Itse olen käyttänyt uutisryhmäkirjoitteluissani esimerkiksi osoitetta jpoyry@sci.fi.np, eli roskapostin pitäisi mennä olemattomaan osoitteeseen Nepalissa. ;)

Osoitteen muuttaminen ei vaan hyödytä juuri mitään, jos yhdenkin kerran on erehtynyt lähettämään artikkelin oikealla osoitteellaan. Kaikki uutisryhmäviestit kun tallentuvat niin moneen arkistoon ja hakupalveluun, joista osoitteiden kerääminen koska tahansa myöhemmin on helppoa.

Äskettäin uutisryhmissä jopa kaupattiin sähköpostiosoitteita, 2 miljoonaa kappaletta 39.95 dollarilla. Pienempien määrien kauppiaita on ollut liikkeellä jo aikaisemminkin. Voi vain toivoa, ettei oma osoite ole mukana noissa listoissa.

Katso myös: Roskapostin Likainen Tusina


Linkkejä:

Eräs spammia vastustava organisaatio: Fight Spam on the Internet!


Arkisto

Oheiseen tiedostoon kerään omaan sähköpostilaatikkooni kolahtaneita spammiksi luettavia viestejä. Viesteissä on kaikki lähettäjien tiedot ym muuttamattomina, tosin usein ne ovat jo alkuunsa väärennettyjä. Useimmiten myös vastaanottajan osoite on joku muu kuin minun osoitteeni, mutta kuitenkin kaikki viestit ovat minun postilaatikostani löytyneitä. Viestit ovat kaikki englanninkielisiä. Tiedosto saattaa ajan oloon kasvaa melkoisen suureksi.

SPAM SPAM SPAM

Aina silloin tällöin lähetän paluupostissa jonkun tympeän kommentin, varsinkin silloin kun oletan lähettäjän oikean osoitteen olevan tiedossani. Monesti vastaus palautuu sen takia, että vastaanottajan postilaatikko on täynnä. Eli "muutama" muukin on ilmeisesti lähettänyt palautetta samaan osoitteeseen. ;)


ETUSIVU