NÄIN MEITÄ KU$ETETAAN - http://www.sci.fi/~jpoyry/huijarit/

Finalta-farssin yhteenveto

Tällä sivulla on kaikki tähänastiset tapahtumat ja päivitän sivua aina, kun jotain uutta tapahtuu.


Alku

Finalta mainosti "ansaitsemismenetelmiään" ja kotisivuaan muutamissa sfnetin uutisryhmissä tammikuun lopulla -97. Minä ja monet muut kerroimme samoissa uutisryhmissä oman kielteisen mielipiteemme yrityksen toiminnasta ja pian saimmekin Finaltalta muutamia sähköpostiviestejä, joissa he uhkailivat juristeilla ym. Siitä innostuin tekemään nämä huijarisivut 02.02.1997 ja farssi oli alkanut...


Kirjeenvaihtoa Finaltan kanssa

Uutisryhmissä Finaltaa mollattuani mielessäni kävi, että koskakohan firma ottaa minuun yhteyttä ja parin päivän päästä viestejä alkoikin tulla. Tässä kirjeenvaihtoani Finaltan kanssa. Eikä kirjeenvaihto suinkaan tuohon loppunut, vaan tässä lisää entistäkin törkeämpää uhkailua. Ja kirjeenvaihto ja valitus eikun vaan jatkui, tässä taas lisää.

Erään lehden eräs toimittaja teki juttua Huijarisivuista ja Finaltasta keväällä -98 ja halusi kommentin myös Finaltalta, tässä siihen liittyvää kirjeenvaihtoa, lopussa myös Finaltan järkyttävä tiedote heidän päätöksestään lopettaa tuotteidensa markkinointi Suomeen...

Myös eräs Huijarisivujen lukija innostui käymään kirjeenvaihtoa Finaltan kanssa kesällä -98 ja nuo hupaisat viestit ovat tässä.


Uutisryhmäkeskustelu

Koko farssihan siis alkoi Finaltan uutisryhmiin lähettämistä mainoksista, jotka ovat tässä.

Hommasta käytiin vilkasta keskustelua seuraavissa uutisryhmissä: sfnet.keskustelu.kuluttaja, sfnet.keskustelu.laki, sfnet.tori.tyopaikat ja sfnet.tori.tyopaikat.tarjotaan (useimmista uutispalvelimista artikkelit ovat jo varmaan poistuneet).

Suurinpiirtein kaikki uutisryhmäkeskustelu on minulla tallessa, mutta niiden julkaiseminen näillä sivuilla olisi melko työläs operaatio suuren määränsä vuoksi. Tässä kuitenkin kolme Finaltan uutisryhmiin lähettämää epätoivoista viestä, kohun ollessa kuumimmillaan.

Uutisryhmäkeskustelua voi lukea myöhemminkin vaikkapa Deja News -uutisarkistosta laittamalla hakusanaksi esimerkiksi "Finalta".


Muuta

Farssi oli parhaimmillaan helmikuun alkupuolella -97. Etusivun laskuri kirjasi käyntejä näillä sivuilla parhaimmillaan toista tuhatta vuorokaudessa. Kiinnostus aiheeseen oli siis varsin suuri suomalaisten Internet-käyttäjien keskuudessa. Finaltan laskuopin mukaanhan jokaisesta käynnistä aiheutui heille vähintään 180 markan vahinko, jonka he tulisivat laskuttamaan minulta. 10,000 kävijän ensimmäinen haamuraja (eli 1.8 miljoonaa mk) ylittyi hieman yli kahdessa viikossa. ja 10 miljoonaa markkaa (55,556 kävijää) tuli täyteen hieman reilun vuoden päästä. Ikävä kyllä olen varsin persaukinen, joten saattaa Finaltalta jäädä korvaukset saamatta ;)

Kirjeenvaihdon ja uutisryhmäviestien perusteella Finaltalla ei ole mitään käsitystä sen enempää suomalaisesta oikeusjärjestelmästä kuin oikeinkirjoituksestakaan. Jos Finaltan "asiakaspalvelu osasto" olisi pitänyt suunsa kiinni, olisi koko asia unohtunut todennäköisesti parissa päivässä. Mutta edellä nähdyt kirjoitukset sen kuin lisäsivät kohua, aivan kuin Finalta olisi yrittänyt "sammuttaa tulta kerosiinillä".

Internet-palveluntarjoajaltani kuulin, että Finalta oli pyytänyt tunnukseni sulkemista ja näiden sivujen poistamista! Mutta kun pyyntö ei tullut poliisilta tai muilta virallisilta tahoilta, niin Scifi ei tietenkään reagoinut siihen mitenkään.

Palautetta näistä sivuista ja muutakin sähköpostia olen saanut jo tuhansittain. Osa viesteistä on palautesivuilla ja kaikille olen pyrkinyt vastaamaan. Muutamat viestit ovat saattaneet kadota jonnekin, joten tässä nyt viimeistään: Suurkiitos kaikille!


Media

Kuningaskuluttaja -ohjelma käsitteli asiaa 11.02.1997. Edellisen kerran Finalta / Eurogalaxy oli ollut heidän käsittelyssään 17.09.1996. Molempien ohjelmien asiaan liityvien osuuksien käsikirjoitukset tässä.

Ilta-Sanomat kirjoitti asiasta 12.02.1997, artikkeli tässä.

Savon Sanomat kirjoitti ison jutun Finaltasta 21.02.1997, tässä muutamia poimintoja.

Kuluttaja -lehdessä oli myös juttua numerossa 3/97.

Seura kirjoitti Finaltasta yli aukeman mittaisen jutun numerossa 20 / 16.05.1997. Lyhennelmä tässä.

Aamulehti julkaisi aiheesta ison jutun 7.2.98 ja sen kirjoittaneen toimittajan kertomus jutun tekoon liittyneestä kirjeenvaihdosta Finaltan kanssa löytyy täältä.

Satakunnan Kansa ja Etelä-Suomen Sanomat julkaisivat yhteisen ison artikkelin ja haastatteluni 09.08.1998, leike tässä.

Helsingin Sanomien Verkkoliite julkaisi elokuussa jutun otsikolla "Huijareita vastaan verkossa".

Asiasta on kirjoittanut moni muukin lehti ja sitä on käsitellyt muutama muukin media, kuten paikallisradiot ym.


Aloituspakettien tilaus

06.02.1997 tilasin Finaltalta yhden aloituspakkauksen, jotta mahdollisesti saan lisää aseita taisteluuni heitä vastaan. Kävin maksamassa Finaltan postisiirtotilille 280 markkaa ja lähetin "Bensa Club" aloituspakkaustilauksen kuitin kera heidän Suomessa olevaan postilokeroonsa. Kirjattuna ja saantitodistuksella varustettuna, Postin virkailijan seuratessa tarkkaavaisena vieressä.

Ensimmäisen paketin tilasin omalla nimelläni (heheh ;)). Toinen paketti oli tarkoitus tilata erään ystäväni nimellä. Se on kuitenkin vielä tilaamatta, koska homma alkoi jo näyttää selvältä ja mietin, että kannattaako näille huijareille lahjoittaa enää penniäkään enempää.

Paketin tilasin käyttäen pohjois-suomalaiselta naiselta saamaani tilauslomaketta, jonka yläkulmassa oli hänen koodinsa Finaltan provisioita varten. Eli hänen pitäisi siis saada luvattu 3 US $ provisio. Tämäkin asia on seurannassa.

Tarkoitus oli, että jos ja kun paketti saapuisi, tutkisin sen tarkkaan, mahdollisesti lakimiesten kanssa. Ja mikäli olisin ollut yhtään tyytymätön lähetyksen sisältöön, olisin palauttanut sen Finaltalle ja vaatinut rahojani takaisin.

27.02.1997 Finalta laittoi tililleni 280 mk! Ilmoittamatta lainkaan panon aihetta. Ilmeisesti kyseessä oli kuitenkin maksamani aloituspaketin hinnan palautus, eli Finalta ei siis halunnut käydä kauppaa kanssani? Lähetin heille asiasta tiedustelun, joka on tässä neljäntenä viestinä.

11.03.1997 sain viimeinkin saantitodistuksen! Eli varmistuksen siitä, että Finalta oli kuitannut lähettämäni tilauslomakkeen ulos postista. Saantitodistuksessa oli postileima: Lake Worth FL Lantana BR, USPS, Feb 18 1997.

Muita aloituspaketteja en sitten edes yrittänytkään tilata. Eräältä Huijarisivujen lukijalta sain lahjoituksena 360 markkaa maksaneen "Tienaa Videolla" aloituspaketin, joka todellakin osoittautui mitä parhaimmaksi humpuukiksi. Paketin sisältö löytyy kokonaisuudessaan tästä.


Rikosilmoitus

Sain puhelun Lahden Poliisilaitokselta 06.02.1997. Pyysivät minua käymään kuultavana, koska olivat saaneet rikosilmoituksen Floridasta faksilla, aiheena julkinen herjaukseni Finaltan liiketoimintaa kohtaan.

Seuraavana päivänä sitten kävin "kuulustelussa". Finalta tuntui olevan hyvin tuttu yritys Lahden Poliisillekin jo vuosien takaa. Kuulustelu ei ollut varsinaisesti mikään virallinen sellainen, vaan ainoastaan ennakkotutkintaan liittyvä kuuleminen. Johtuen siitä, että Finalta ei ollut toimittanut mitään virallista rikosilmoitusta, vain epämääräisen faksin. Tässä kuulustelupöytäkirja ja liitekirjelmä.

Tästä asiasta ei sittemmin sen enempää kuulunut. Finalta yritti huuhaa-rikosilmoituksellaan ilmeisesti vain pelotella minua. Heidän suomalainen juristinsa lienee ollut varsin virtuaalinen, koska rikosilmoitus piti toimittaa faksilla Floridasta käsin.


Kallub

Näillä sivuilla oli lukijaäänestys Finaltan toiminnasta reilun kahden viikon ajan. Äänestys alkoi 10.02.1997 klo 14:30 ja päättyi 26.02.1997 klo 03:30. Tulos oli seuraava:
  Finaltan / Eurogalaxyn yritystoiminta on

    huijausta     892 kpl  94.1 %
    rehellistä     41 kpl  4.3 %
    en osaa sanoa   15 kpl  1.6 %
Mainittakoon, että muutamat ihmiset kertoivat äänestäneensä kaikkia kolmea vaihtoehtoa, vain nähdäkseen äänestystiedostojen source-koodit ja tarkistaakseen niiden olevan oikein.


Finaltan taustat

Eräs Huijarisivujen lukija kävi tonkimassa Finaltan / Eurogalaxyn tietoja kaupparekisteristä. Ne löytyvät tästä.


Finalta-paita

Näillä sivuilla oli Finalta-paidan suunnittelukilpailu. Raadin yksimielisellä päätöksellä kilpailun voitti ehdotus, jossa paidan rinnassa on seuraava jo ennestään useimmille Internet-käyttäjille tuttu teksti pienellä lisäyksellä:

Hiroshima '45 :(
Tshernobyl '86 :(
Windows '95 :I
FINALTA '97 :)

Paidan haluavat voivat teettää sen missä parhaaksi näkevät. Jokainen itse vastatkoon oikeudestaan tekstissä olevien nimien käyttöön.

Tapio Jaakko Lennart Lönnqvistille olen luvannut lahjoittaa yhden paidan, kunhan ilmoittaa minulle haluamansa koon ja toimitusosoitteen.


Jatko

Finalta-jahti on siis vielä kesken. Tähän mennessä olemme pystyneet ainakin jonkun verran kiusaamaan heitä ja varmaan aiheuttamaan heille muutamien asiakkaiden menetyksenkin. Hauskaa on myös riittänyt kaikille asiaa seuranneille.

Muuta asian hyväksi ei juurikaan voi Suomesta käsin tehdä. Edes Suomen viranomaiset eivät pääse käsiksi Finaltaan, kun se kerran toimii Floridassa Suomen Lain ulottumattomissa. Jopa Sisäasiainministeriö on kuulemma tutkinut Finaltan puuhia, mutta ei ole voinut panna poikki edelleen jatkuvaa törkeää kusetusta.

Kesällä -98 Finalta ilmoitti lopettavansa tuotteidensa markkinoinnin Suomeen, mutta eipä se ole juurikaan vähentänyt ainakaan heidän "asiakkaidensa" pyrkimyksiä kaupata "kirjeiden täyttämistä kotona" edelleenkin kotimaassamme. Firman nimikokoelmaan on ilmestynyt uusikin tulokas, F.I.Corp (ilmeisesti lyhenne sanoista Finalta Invest Corporation), ja uusia bisnesalueita he näyttävät jatkuvasti keksivän...

Lisätietoa ja linkkejä Finaltan / Eurogalaxyn / F.I.Corp:in mainossivuille.


ETUSIVU