GSM sääpalvelut vertailussa

Toukokuu 2003

Edellisestä vertailusta on kulunut kolme vuotta. Vanhoissa palveluissa ei ole tapahtunut mitään muutosta, mutta joitain uusia palveluja on kehitetty.
Suomessa sääennusteita tekee lähinnä Ilmatieteen laitos ja Foreca (ent. Weather Service Finland). Siksi näiden kahden palveluntarjoajan GSM-palvelut ovat pääosassa.

Ennusteiden haku

Sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan palveluissa ennusteita haetaan samalla tavalla. Kuten muissakin tekstiviestipalveluissa viestiin kirjoitetaan hakusana ja mahdollisesti muita tietoja ja se lähetetään palveluntarjoajan maksulliseen tekstiviestinumeroon. Noin 10 sekunnin kuluttua lähettäjä saa haluamansa tiedot tekstiviestinä. Laskutus tapahtuu puhelinlaskussa. Palvelujen käyttämiseen ei tarvitse kuin kännykän, jolla voi sekä lähettää että vastaanottaa tekstiviestejä.

Oma GSM-liittymä saattaa rajoittaa palvelujen käyttöä. Molemmat palvelut toimivat Soneran, Radiolinjan ja Telian liittymillä. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen palvelu toimii DNA:n liittymillä. Suomen lisäksi palvelut toimivat myös ulkomailla, jos oma GSM-operaattori on tehnyt ns. roaming-sopimuksen oleskelumaan jonkin operaattorin kanssa. Ulkomaillakaan tekstiviestinumeron eteen ei laiteta maa- eikä suuntanumeroita.

Foreca GSM-Täsmäsää

Forecan GSM-Täsmäsää tarjoaa ennusteita vain päiväksi eteenpäin.  Ennusteen saa kirjoittamalla esim. SÄÄ HELSINKI
Esimerkki Helsingin ennusteesta:
SÄÄ HELSINKI

Helsinki
Su Ilta +10 w 9 Melk.selkeää
Ma Yö +7 wnw 8 Melk.selkeää
Ma Aamu +8 nw 6 Puolipilvistä
Ma Päivä +11 nnw 4 Puolipilvistä
Ma Ilta +11 nw 4 Melk.selkeää

Toinen palvelun tekstiviestinumeroista (16400) kuuluu Zed-palvelulle, josta saa 5 vrk ennusteen kirjoittamalla esim. SÄÄ HELSINKI 5

Viestin hinta on GSM-operaattorista riippumatta 0,59 €.

Ilmatieteen laitoksen WeatherProof

WeatherProofin ennusteista saa valita yhden tai kolmen päivän ennusteen. Yhden päivän ennuste on esitetty ylimalkaisemmin kuin GSM-Täsmäsäässä, mutta täyttää tehtävänsä. Yhden päivän ennusteen saa kirjoittamalla viestiin esim SAA LAHTI

SAA LAHTI

Lahti
Ma 02-Ti 02
Kohtalaista pohjoistuulta, melko selkeää
Lämpötila -15..-8 C

Kolmen päivän ennusteessa jokaisen päivän ennusteen saa erikseen. Ennusteen saa kirjoittamalla sanan SAA jälkeen 3.

SAA 3 LAHTI

Pe Yöllä aj. lumisad. Lämpötila yöllä -16 ast.
La Pilv. Lämpötila -20..-13 ast.
Su Run. lumisad. Lämpötila -14..-7 ast.

WeatherProofia käytettäessä pitää muistaa, että Suomen ennusteissa yhden päivän ennusteen saa kirjoittamalla esim. SAA HELSINKI
ja kolmen päivän ennusteen SAA 3 HELSINKI
Euroopan kohteiden yhden päivän ennusteet saa kirjoittamalla esim. SAA 1 LONTOO
ja kolmen päivän ennusteen kirjoittamalla SAA LONTOO

Muista ulkomaan kohteista kuin Euroopan kohteet saa vain kolmen päivän ennusteen. Kotimaan kohteista saa lisäksi tämän hetkisen säätilan kirjoittamalla esim. SAA NYT LAHTI .

Muuttamalla hakusanaa (SÄÄ) saa ennusteen eri kielillä: Englanniksi (weather), ruotsiksi (väder), espanjaksi (tiempo), italiaksi (tempo), saksaksi (wetter), ranskaksi (meteo), norjaksi  (var tai vær), tanskaksi (vejr), viroksi (ilm), unkariksi (idoj).

Viestin hinta on GSM-operaattorista riippumatta 0,84 €.

Ennustuspaikkakunnat

GSM-Täsmäsää ilmoittaa palvelun kattavan Suomen kohteita n. 450 ja n. 80000 ulkomaan kohdetta. Suomen kohteet on lueteltu verkkosivuilla aakkostettuna. Ulkomaankohteitakin on lueteltu maittain ja kaupungeittain aakkostettuna, mutta ei läheskään 80000 kpl.

Ilmatieteen laitoksen Weatherproof ei verkkosivuillaan kerro Suomen eikä ulkomaan kohteiden määrää, eikä myöskään listaa niitä. Edellisen vertailun tietojen perusteella voi olettaa Suomen kohteita olevan aikankin samat n. 450 kuin Forecallakin ja ulkomaan kohteitakin paljon. Ulkomaan kohteiden nimet kirjoitetaan niiden virallisessa suomalaisessa kirjoisasussaan ja puuttuvat kohteet luvataan lisätä välittömästi. Erikoisuutena Suomen kohteita voi hakea myös postinumeron perusteella (Esim. SÄÄ 00390).

Erikoisennustekohteet

Molemmissa palveluissa on erikoisennustekohteita, joita ei tässä artikkelissa käsitellä tarkemmin. Näistä saa lisätietoja mm. palveluiden verkkosivuilta.

GSM-Täsmäsää: Merisää ja laskettelu- ja hiihtokeskukset
WeatherProof: Veneily- (meri- ja järvisäät), laskettelu-, golf-, F1-, ralli-, futis-, ravi- ja tapahtumasää sekä ajokeli, lumen syvyys, pakkasen purevuus ja revontuliennuste.

WeatherProof:n verkkosivuilla kaikki erikoissäät (myös F1) ovat SMS KOTIMAA -osion alla. Joulukuussa 2002 tehdyssä kokeilussa ajokelipalvelu, joka kertoo ajokelin kahden paikkakunnan välillä, ei toiminut kunnolla. Missään ei mainittu, että paikkakuntien välinen etäisyys saa olla korkeintaan 250km. Tämä selvisi vasta paluuviestin alusta: "2 viestiä: Helsinki - Rovaniemi (831km, tiet 4, > max 250km)". Vaikka viestin alussa luki "2 viestiä", ei viestejä tullut kuin yksi ja siinä yhdessä oli keliennustetta vasta vähän yli 90km:n matkalle.

Yhteenveto


WeatherProof
(Ilmatieteenlaitos)
GSM-Täsmäsää
(Foreca)
Palvelua tukevat
GSM-operaattorit
Sonera, Radiolinja, Telia ja DNA
Sonera, Radiolinja ja Telia
Kohteet Suomi, Eurooppa, ja muu maailma Suomi, Eurooppa ja muu maailma
Ennusteet 1 ja 3 vuorokauden ennusteet 1 vuorokaude ennuste (ja 5 vuorokauden ennuste)
Kielet Suomi, ruotsi, englanti, espanja, italia, saksa, ranska, norja, tanska, viro ja unkari
Suomi
Hinta 0,84 €
0,59 €
Palvelun tekstiviestinumero 16161
Sonera, Radiolinja ja Telia: 16400
Radiolinja: 16258

Kirjoittanut: Petteri Huuhka
Petteri.Huuhka@sci.fi

Sivu on osa Petterin sääsivua