Skotteja tuntuu olevan helppo luulla joksikin ihan muuksi koira- tai eläinroduksi. Tässä muutamia MaSkotin sivuilta kerättyjä ja skottiharrastajilta sähköpostilla saatuja erehdyksiä:skotlanninhirvi&ounl;koira ??Tuohan on... • irlanninsusikoira
 • nälkiintynyt ja huonokuntoinen irlanninsusikoira
 • "englanninsusikoira"
 • hirvikoira
 • venäjänvinttikoira
 • afgaani
 • harmaavinttikoira
 • airedalenterrieri
 • bedlingtoninterrieri
 • "sottainen terrieri"
 • "Tiibetin laamakoira"
 • korkeatasoinen koira
 • Pikku Kakkosen Ransu
 • Onko se ihan jotain rotuakin ?
 • siperiansusi
 • iso ja lihava koira *
 • hirvi *
 • sika-iso poliisikoira (skotti valjaissa) *
 • mustahäntäpeura
 • muurahaiskarhu
 • rottakoira (märkä skotti) *
 • kenguru (kakkiva skotti) *
 • EU-vasikka
 • elävä sohvatyyny


  * Lasten arvauksia  Devi-skotti, joka asui New Jerseyssä, USA:ssa ihmistensä Mary ja Trish O'Donnellin kanssa kirjoitti:

  Olin käymässä vinttikoiraystävieni kanssa paikallisessa eläinruokakaupassa kun eräs mies tuli kysymään: "Mitä rotua tuo on ?". "No sehän on skotlanninhirvikoira," Mary vastasi ylpeänä. Silloin mies kääntyi vaimonsa puoleen ja sanoi: "Eipä nainen tiedä, mistä puhuu. Tuo koirahan on ilmiselvä skotlanninterrieri !"  Marja K. kirjoittaa:

  Kun ensimmäinen skottini oli pentu, tuli eräs vanha rouva katsomaan pentua ja totesi sitten: "Kuinka te ootte noin ruman koiran ostanut !" Kieltämättä skotinpentu saattaa jonkun silmissä muistuttaa enemmän rottaa, mutta silti teki mieleni todeta rouvalle, ettei hänenkään ulkonäössään ollut paljon kehumista.

  Kaksi pikkupoikaa tuijotteli aikansa koiraani ja sitten tulivat kysymään:
  "Hei missä sen korvat on ?"

  Hankaluutta tuottaa myös, kun sanoo ihmisille sen olevan skotlanninhirvikoira. Useamman kerran on todettu: "Ai hirvikoira, minä luulin sitä vinttikoiraksi." Ja voi vain kuvitella miten miehen päässä ajatus vipeltää kun hän kuvittelee skottia hirvimetsällä...  Saksalainen Cara D. oli kävelyllä perheen skottien Graniten ja Brianin sekä minischnautzer Botolon kanssa. Vastaan tuli pariskunta, joka pysähtyi ihailemaan koiria ja kysyi, ovatko nämä isot koirat tämän mukavan pikkukoiran vanhemmat... Caran kommentti: "Hyvä tavaton!"

  Cara jatkaa: Kävimme erään pubin ulkopuolella. Sinne ei saanut viedä koiria, mutta mieheni Rolf raotti ovea katsoakseen, oliko siellä paljon väkeä. Ja hupsis, molemmat skotit tietysti tunkivat heti sisälle. Joku totesi pöydästä "Oho, onpas isoja koiria" ja siihen toinen että "Ja niin piiiitkiä !"

  Tämmöisiä minulta kysytään:
 • "Ovatko nämä TAPPAJAKOIRIA ?"
 • "Oletko aivan varma, että koirasi saavat tarpeeksi ruokaa ?"
 • "Oletko varma, että jaksat pitää nuo hirviöt aisoissa ?" Minä yleensä vastaan, että EI, EN JAKSA, mutta että ne onneksi tottelevat ihan puhettakin.
 • "Tuota, missä nämä jättiläiset viihtyvät kotona ?" Vastaan, että mahdollisimman lähellä isäntäväkeä, mieluiten sohvalla.
 • "Entäpä yöllä ?" Samassa paikassa !
 • "Miten sinä voit nukkua jos nuo ovat talossa vapaina ja ilman kuonokoppaa ?" Vastaan, etten minä saa unta ilman niitä ja etteivät ne ole koskaan edes nähneet kuonokoppaa !
 • "Nämä ovat varmaan jo tosi vanhoja koiria. Ne ovat jo niin harmaitakin. Sääli." (Brian oli kolme ja Granite nelivuotias)
  Hilma K. oli pihalla Hippu-whippetin ja kaksi kuukautta vanhan Roosa-skotin kanssa. Pihan lapset pitävät paljon Hipusta ja tulivat heti hellimään sitä. Yksi heistä osoitti Roosaa ja kysyi: "Onko tuokin koira ?".

  Roosa 2 kk


  Kerran pikkupoika kysyi tosissaan, miksi sillä on noin pitkät jalat !

  Toisen kerran eräs tärkeän näköinen nuori mies poninhännässään ja metallikovitetuissa korkeakorkoisissa kengissään nousi juuri autosta ja Roosa pääsi ryntäämään hänen luokseen. Odotin vähän jännittyneenä mitä tuo sanoo ja niin sieltä tuli: (ihan tavallisella äänellä) "Mene muualle, hirvi!"

  Ja sekin huvitti, kun eräs pikkupoika huusi toiselle: jättisuuri koira ! Pikkupojan perspektiivistä saattaa tosiaan näyttää siltä.

  Ihan sellaista määritelmää skotista ei ole tainnut vielä tulla, kun viime viikolla yksi pikkupoika huusi toiselle, että kato iso pyöreähäntäinen koira! Ja olihan se Roosan häntä ihan pyöreällä mutkalla ylöspäin, kun katsoin miten se touhuissaan meni.

  Vastaan tuli mies pienen (minun silmissäni!) mustan cockerin kanssa. Oli juuri satanut vitilunta ja se oli tarttunut koiran korviin paksuiksi palloiksi. Pysähdyimme juttelemaan ja säälittelemään pikku poloisen lumisia korvia. Sitten mies katsahti Roosaan ja sanoi: "Tuon korviinhan ei yhden talven lumet yllä".

  Torin laidalla seisoskeli pari vähän "maistaneen" näköistä keverusta. Kun havaitsivat Roosan, toinen toimitti toiselle: "Tulisipa isot koirakinttaat."

  Musiikkikaupassa nuorehko mies sisään tullessaan ja Roosan huomatessaan lausahti: "Tuo koira ei ole ainakaan kaapin alla kasvanut."  Keminmaalainen Mervi P. kirjoittaa:

  Kuopion koiranäyttelyssä tyttö sanoi äidilleen meidän Länkkäristä (Sweetscot Lancelot): "Äiti, kato irlanninsusikoira!" Siihen meidän Mikko vastasi hyväntahtoisesti, että: "Kyllä tämä on skotlanninhirvikoira". Silloin tytön äiti mulkaisi Mikkoa ja kivahti että: "KYLLÄ MEIDÄN TYTTÖ TIETÄÄ". Että silleen...

  Ja toinen suosikkivaihtoehto lenkkeillessämme on tämä: "Kato äiti, PORO!!"  Cate F. Virginiasta Yhdysvalloista kirjoittaa:

  Ystäväni oli kävelyttämässä skottipentuaan kun vastaan tuli työmies joka kysyi "Eikö dinosaurusten pitänyt jo kuolla sukupuuttoon ?"  Kaisa H. muistelee:

  Ulkoilessani aikoinani jo edesmenneen skottini kanssa Helsingin Ruskeasuolla, ratsastustallin läheisyydessä, kuului kirkas lapsenääni: "äiti, kato kun suloinen poni!"... johon äiti yritti supattaa minun kuulematta: " ei, kun se on koira.."

  Töölönlahden rannalla sateisena ja pimeänä syysiltana pitkään mustaan sadetakkiin pukeutunut mies sanoi minulle: "Tuo koirahan on kuin englantilaisesta kauhuleffasta, kyllä sen kanssa uskaltaa täällä kulkea!" Ei muuten mitään, mutta skottini seisoi jalat tutisten selkäni takana ja kurkki sieltä pelokkaana... että se siitä turvasta!  Kjersti Oslosta ja Tucker (Troon Kentucky Beau) taas kertovat seuraavaa:

  Olin juuri nypityn skottini kanssa lenkillä. Olimme molemmat oikein hyvällä tuulella. Sitten kuulin jonkun sanovan "katso, KAMELI". Olen jo tottunut "kilpahevoseen" ja "poniin", mutta että kamelikin vielä !  Katja muistaa seuraavaa:

  Huomasin tässä, että tuolta "tuohan on..." sivulta puuttuu eräs varsin veikeä havainto. Nimittäin oma poikani näki ensimmäisen skottinsa kesällä Tampereen erikoisnäyttelyssä. Skotti makasi maassa ja poika (silloin ikää 2,5 v) sanoi minulle:"äiti, tuolla on hylje!" Ei meinannut millään uskoa, että se oli koira eikä hylje, kun yritin selittää, että kyseessä on skotlanninhirvikoira. Sitten hylje pojan suureksi pettymykseksi nousi seisomaan ja hänen oli myönnettävä, että valitettavasti se sittenkin taisi olla koira.

  Hylje ??
  Tom F. kirjoittaa:

  Minulla on helmikuussa 1999 syntynyt skottinarttu nimeltä Bride. Asumme Indianapolisissa, Indianassa. Käymme usein koirapuistossa, jossa ihmiset yleensä luulevat Bridea irlanninsusikoiraksi. Selitän aina, että saadakseen yhden irliksen heidän täytyisi hitsata kaksi skottia yhteen. Mutta nyt viime aikoina kolmekin eri ihmistä on väittänyt koiraani englantilaiseksi hirvikoiraksi ja kaksi ihmistä saksansusikoiraksi ! Tänään taas eräs koiranomistaja tunnisti Briden snautseriksi ! Ja yksi kauhistunut nainen kysyi, että mitä ihmettä olin tehnyt afgaanini turkille !

  Ei silti että minun pitäisi olla tästä kaikesta edes hämmästynyt. Otan joskus koirani mukaan rekvisiitaksi paikallisiin skotlantilaisiin juhliin. Kerran eräs mies tuijotti pitkäkarvaista collietani ja kysyi, miksi hemmetissä olin tuonut irlantilaisen koiran skotlantilaiseen juhlaan.  Viivi kirjoittaa:

  Huomasin tuossa lukiessani, että saamani kommentti puutuu vielä tältä palstalta. Olin skottini kanssa menossa eläinkauppaan Myyrmäessä. Vastaan tuli kaksi jokseenkin juopunutta miestä, joista toinen totesi "Ei toi kyllä norsu tai sellainen ole, mutta se on se ... kirahvi !" Jouduin kyllä pysähtymään. Minä kun olen aina pitänyt skottiani laihana jopa skotiksi.  Anna-Leena R. kertoo:

  Kerran eräänä syyspäiväna seisoskelin kadulla ja näin naisen nuoren skotin kanssa. Minulla kun on itsellänikin vinttikoiria kysäisin ohikävelijältä, että kenenkäs kasvatti koirasi on? Johon rouva vastasi hyvin tuohtuneena, että tämä on kyllä SKOTLANNIN HIRVIKOIRA.  John F. kirjoittaa:

  Selasin juuri Suomen skottikerhon sivuja ja ajattelin, että pitäisitte tästä jutusta. Me käytämme skotteja näyttelyissä täällä Englannissa.

  Veimme yhden koiristamme eläinlääkäriin, missä eräs vanha nainen kysyi:
  "Onko tuo afgaani ?"
  Ei, se on skotlanninhirvikoira.
  "Ai jaa, mistä päin maailmaa ne ovat kotoisin ?"
  Öh... Skotlannista.
  "Ai jaa, minkä rotuisia koiria pitää sekoittaa että saa tuommoisen ?"
  No skotlanninhirvikoira ja skotlanninhirvikoira...

  Tässä toinen:

  Olimme kävelyllä muutaman skotin ja hamiltoninajokoiramme kanssa kun eräs nainen kysyi, että "kasvaako noista tuollaisia," osoittaen ensin hamiltonia ja sitten skotteja.  Michele S. Australiasta kertoo:

  Tässä kaksi suosikkiani...

  Vanha nainen: "Näen kyllä, että se on PUHDASROTUINEN, mutta PUHDASROTUINEN MIKÄ ?"

  Kaksi nuorta poikaa kuultiin puhelemassa kaksitoistakuisesta skotistani. "Sen täytyy olla tosi vanha harmaavinttikoira, kato sen karvojakin !"  Kommentteja ja tarinoita on saatu vaikka kuinka monelta skottiharrastajalta. Lämpimät kiitokset kaikille !

  Skotinomistaja ! Lähetä näille sivuille hauskoja ja vähemmän hauskoja kommentteja, mitä sinun harmaaturkistasi on sanottu. Sähköpostilla: eero@skotlanninhirvikoira.net.


  Tutustu copyright-informaatioomme
  Takaisin Artikkeleita-sivulle
  Takaisin pääsivulle