PARASIITIT ELI LOISELIÖT

Giardia Lamblia

Giardia on alkueläin, joka aiheuttaa suoliston infektioita. Tartunnan saa yleensä ulosteen saastuttaman ravinnon kautta tai vesijohtovedestä (ei tosin Suomessa). Pienikin määrä mikrobia suuhun saatuna voi aiheuttaa taudin. (Hänninen & Huovinen 1991, 30.)

Giardiaa tavataan lähes kaikkialla maapallolla ja suomalaiset sairastuvat yleensä ulkomaanmatkoilla, lähimpinä paikkoina Pietari ja Viro. Sairaus kestää yleensä alle kolme kuukautta, mutta ihminen voi kantaa giardiaa suolistossaan useita vuosia ja toimia näin taudinkantajana. Parasiittien aiheuttamissa suolistoinfektioissa käytetään aina lääkehoitoa. (Mäkelä ym. 1993, 313-314.)

SIENET

Asbergillus

Asbergillus on sienilaji, joka voi lisääntyä vesijohtoverkostossa ja aiheuttaa suurina määrinä esiintyessään allergisia oireita, kuten ihottumaa hengitysteiden ärsytystä, hengenahdistusta ja joskus ripulia ja oksentelua. Altistuminen voi tapahtua siis ihon kautta sekä hengityksen ja juomisen välityksellä. Oireet ovat yleensä lyhytaikaisia ja häviävät itsestään, jos altistuminen lakkaa. (Mussalo-Rauhamaa & Jaakkola 1993, 86-87.)

Sädesienet ja homeet

Kumpikin on varteenotettava taudinaiheuttaja, jotka runsaina vesijohtovedessä esiintyessään voivat saada aikaan kuumetta, yskää, hengenahdistusta tai iho-oireita kylvyn tai saunomisen jälkeen (Kalso 1997,7).

Yhdyskuntavesi

Veden laatuvaatimukset

Veden terveysvaatimukset