Paavon Perunasivu

Perunan värikoodijärjestelmä

  • Perunan värikoodauksen alkuperäinen idea on syntynyt Kotimaisten kasvisten piirissä. Syksyllä 1998 Kesko aloitti ensimmäisenä laajassa mitassa värikoodien käytön uudessa Star+ tuoteryhmässä.
  • Värikoodauksen perusajatus on, että kuluttajalle tarjotaan perunapakkauksen värin muodossa tieto perunan keittokäyttäytymisestä. Peruna pakataan kolmeen väriin, jotka ovat vihreä (kiinteämaltoinen salaattiperuna), keltainen (sopivan jauhoinen paistosperuna) ja punainen (jauhoinen muusiperuna).
  • Eri väristen perunoiden suositukset eri käyttötarkoituksiin eivät tietenkään ole rajoittavia, vaan sopii parhaiten -tyyppisiä. Esimerkkinä vaikkapa punaiset jauhoiset lajikkeet, jotka eivät ehkä kiireiselle ihmiselle ole parhaimpia mahdollisia keittoperunoita rikkikiehumistaipumuksen vuoksi, mutta jotka taidolla keitettynä tarjoavat perunasta nautiskelevalle kaikkein parhaan makuelämyksen.
  • Keskon järjestelmä poikkeaa jossakin määrin Kotimaisten kasvisten alkuperäisestä ideasta. Lähinnä ero on siinä, että lajikkeita ei määritetä pysyvästi tietyn väriseksi, vaan kunkin yksittäisen erän keittokoe, tukena tärkkelyspitoisuuden mittaus, ratkaisee erän oikean värin. Myöhemmin myöskin Kotimaiset kasvikset on tarkentanut omaa järjestelmäänsä tähän suuntaan.
  • Syynä tähän joustavuuteen on perunantuotanto-olojemme suuri vaihtelevuus sekä maantieteellisesti että ilmastollisesti. Lajikkeen keittokäyttäytyminen voi olla eri vuosina ja erilaisissa kasvuympäristöissä tuotettuna hyvinkin erilaista. Samalla ruokaperunaerien tärkkelyspitoisuuden mittaus ja keittokoe poistaa suuren aukon, mikä meillä on perunan laatutuntemuksessa keittolaadun osalta ollut.

 

Vihreä väri Keltainen väri Punainen väri
Keitetty peruna on kiinteämaltoinen, ei-jauhoinen. Peruna pysyy keitettäessä täysin koossa. Keitettyä perunaa voidaan paloa eri tavoin ilman, että palat murenevat. Perunakeitoissa perunanpalat pysyvät kiinteinä, eivätkä hajoa keitinveteen yksittäisiksi soluiksi. Vihreän väristä perunaa voidaan kutsua yleisnimeltään salaattiperunaksi. Keitetyn perunan malto on sopivan jauhoinen, paikoin hieman rikkikeittyvä, hieman mureneva. Paloina keitettäessä tai uunissa gratinoituna palat murenevat hieman. Tällainen sopivan jauhoinen peruna on parhaimmillaan perunapaistoksissa joissa se imee sopivasti maustelientä itseensä. Keitetty peruna on jauhoinen ja suhteellisen herkästi rikkikiehuva. Mallon solut irtoavat herkästi toisistaan keitettäessä. Keitetty peruna voidaan tällöin helposti survoa perunamuusiksi. Suutuntuma on kuiva. Jauhoinen peruna on tyypillisesti muusiperuna.