Paavon Perunasivu

Tyvimätä

Taudinaiheuttaja: Erwinia carotovora var. atroseptica -bakteeri

Merkitys

  • Aiheuttaa nykyään harvoin merkittäviä sadonalennuksia.
  • Runsaana esiintyessään heikentää erän varastoinninkestävyyttä. Varastoidussa mukulassa esiintyessään tautia kutsutaan märkämädäksi.
  • Pilaa nopeasti varhaisperunaerän laadun.
  • Aiheuttaa ongelmia siementuotannossa.

Oireet

  • Varren tyvi mustuu ja muuttuu pahanhajuisen visvaiseksi.
  • Lehdet menettävät nestejännityksensä, kellastuvat ja kuihtuvat pois.

Tyvimätäinen varsi

  • Mukula mätänee kiinnityspäästä tai kolhukohdasta käsin.
  • Siemenmukula ja siinä olevat idut tuhoutuvat - aukko kasvustossa.

Tyvimätä mukulassa

Vaikutus kasvissa

  • Bakteeri tunkeutuu kasviin yleensä siemenmukulasta käsin, mädättää varren tyven ja katkaisee johtosolukot. Kasvin yksittäiset varret tai koko kasvi kuolee. Kasvu pysähtyy ja sato jää pieneksi.
  • Bakteerit tunkeutuvat uusiin mukuloihin maavarsien kautta ja mädättävät niitä.

Taudin säilyminen ja leviäminen

  • Tauti siirtyy kasvukaudesta toiseen pääasiassa siemenperunassa. Se on yleensä piilevänä saastuntana terveeltä näyttävän siemenmukulan pinnan korkkihuokosissa ja kolhuissa tai napapäästä mukulan sisään tunkeutuneena.
  • Tauti mädättää maassa siemenmukulan ja bakteerit leviävät uuden perunakasvin varsiin ja maavarsia pitkin uusiin mukuloihin. Bakteereja siirtyy myöskin maan kautta siemenmukulasta uusien mukuloiden pinnalle piileväksi saastunnaksi.
  • Tauti leviää puhtaisiin eriin tehokkaasti perunan käsittelykoneista. Lajittelussa pienikin määrä tyvimädän mädättämiä mukuloita riittää saastuttamaan koko perunaerän. Siementuotannossa ensisaastunta saattaa saapua ilman kautta aerosolina tai hyönteisten mukana. Ilmasaastunta iskee kasviin varsinkin varsiston viotuskohdista, joita syntyy esimerkiksi multauksen ja ruiskutusten yhteydessä.

Taudille otolliset ympäristöolot

  • Maan märkyys (anaerobiset olosuhteet) ja matala tai korkea maan lämpötila edistävät piilevän saastunnan aktivoitumista, jolloin siemenmukula mätänee ja tauti puhkeaa.
  • Myöskin varastossa kosteat anaerobiset olosuhteet (puutteellinen tuuletetus) edistävät taudin leviämistä. Taudille suotuisissa olosuhteissa koko perunaerä saattaa tuhoutua. Märkämätää aiheuttaa tällöin myöskin toinen tyvimädän lähisukuinen bakteeri, Erwinia carotovora var. carotovora.
  • Märkyys kasvukauden lopulla aiheuttaa mukulan korkkihuokosten avautumisen, jolloin bakteerit uivat huokosten sisään piileväksi saastunnaksi.

Viljelytekninen torjunta

  • Terve siemen on ylivoimaisesti tärkein torjuntatoimenpide. Korkeintaan kahden vuoden pituinen siemenkierto tilalla pitää taudin useimmissa tapauksissa riittävästi kurissa.
  • Terveen erän käsittely puhtailla koneilla (pesu, desinfiointi) vähentää tartuntariskiä.
  • Siementuotannossa mahdollisimman pieni seimenerän sukupolvien määrä pitää piilevän saastunnan määrää kurissa.
  • Tyvimätäinen perunaerä tulisi kuivata heti varastoon viennin jälkeen riittävällä tuuletuksella. Mädäntyvien mukuloiden kosteuden poistamiseksi tuuletuksen tulisi olla normaalia runsaampaa koko varastoinnin ajan.

Kemiallinen torjunta

  • Kemiallisia torjuntamenetelmiä ei ole.