Paavon Perunasivu

 

COLUMBO

LAJIKEOMINAISUUDET

JALOSTAJA Svalöf Weibull Ab
EDUSTUS Kesko Oyj
ALKUPERÄ Columbo polveutuu risteytyksestä Matilda x
KASVUAIKA Columbo on lähinnä vain kesäajan käyttöön soveltuva varhaisperunalajike
KASVUTAPA Columbon kasvusto on tyypillinen varhaisperunamainen, eli matalahko ja nopeasti tuleentuva. Varsiston alkukehitys ja peittävyys on hyvin lähellä Timoa ja useita muita vertailulajikkeita parempi. Kasvusto on jonkin verran Timoa korkeampi. Columbo tuleentuu jonkin verran nopeammin kuin Timo, mutta jää puolestaan Rocketista hieman jälkeen.
SATOISUUS Columbo on ollut virallisissa lajikekokeissa ensimmäisessä varhaisnostossa satoisuudeltaan lähes Timon luokkaa (-3%) ja seuraavissa nostoissa Timoa satoisampi (+5% ja +3%). Se on ollut myöskin melko selvästi muita viljelyssä olevia varhaisperunoita satoisampi (Adora, Rocket, Ukama), varsinkin ensimmäisessä ja toisessa nostossa.
MUKULA Mukula on pyörensoikea, matalasilmäinen ja säännöllinen. Columbon kuori on paksuhko ja matildamaisen karhea (Matilda onkin toinen vanhemmista). Matildasta tulee ilmeisesti myöskin Columbon ruvenalttius. Koska varhaisperuna istutetaan aikaisin, on mukulanmuodostuksen alkuaikoina, jolloin rupisuus määräytyy, vielä kohtalaisen hyvät kosteusolosuhteet, eikä rupisuudesta siksi yleensä muodostu ongelmaa.

Muihin varhaisperunalajikkeisiin nähden hyvä tärkkelyspitoisuus on ehkä Columbon kaikkein paras ominaisuus. Ainoastaan Rominan ja Veloxin tärkkelyspitoisuus kolmannella nostokerralla on noussut sen ohitse. Columbon tapa muodostaa kuiva-ainetta näyttäisi olevan etupainotteinen, eli ero Columbon eduksi pienenee tuleentumisen edistyessä.

Columbo saa joinakin vuosina runsaahkosti maltovikoja (ruskea laikku keskelle). Näin tapahtuu silloin, kun kosteusolosuhteet vaihtelevat voimakkaasti kasvukauden aikana. Sitä ei välttämättä tapahdu käytännön varhaisperunan viljelyssä, jossa mukulan kasvu tapahtuu suhteellisen aikaisin, hyvissä kosteusoloissa. Maltoon liittyvät ongelmat ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin Timolla.

Mukulan laatu on muutoin hyvä. Kasvuhalkeamia tai epämuotoisuutta ei esiinny ja kolhunkestävyys on hyvää keskitasoa. Vihertyneitä mukuloita ei muodostu mainittavasti.

KEITTOLAATU Mukulan jauhoisuus on virallisissa kokeissa ollut muiden varhaisperunoiden tasoa. Koska jauhoisuus noudattelee aika pitkälle eroja tärkkelyspitoisuudessa ja keittokoe suoritetaan vain viimeisestä varhaisnostosta, jossa muut lajikkeet ovat nousseet tärkkelyspitoisuudessa Columbon tasalle, ei tämä ole kovin yllättävää. Malto on voimakkaan keltainen, maku aika voimakas ja keittotummuminen keskimääräistä voimakkaampaa.
TAUDINKESTÄVYYS Columbo on perunasyövän ja perunaankeroisen kestävä (Ro 1 ja 4). Rutonkestävyys on varhaisperunoille tyypillisellä tavalla keskinkertainen, mutta kuitenkin selvästi parempi kuin esimerkiksi Bintjellä ja Ukamalla. Y-viruksen ja varastotautien kestävyys on hyvä.
VILJELY- JA KÄYTTÖSUOSITUS Columbo on pääasiassa kesäajan käyttöön soveltuva lajike koko maahan.
SIEMENTUOTANTO Columbon kantasiementuotannosta tulee vastaamaan ruotsalainen IVK.