Ruokaperunan laadunmääritys

 

Laatuanalyysin suorittaminen (here in English)

 

Laatukriteerit

 

Vika UNECE määrityskriteerit vioille
Märkämätä Aina
Mukularutto Aina
Kuivamätä Aina
Rengasmätä Aina
Sydänmätä Aina
Punamätä Aina
  yhteensä max 1 %
Maltokaariviroosi Halkaistusta mukulasta, aina
Perunaseitin kuopat (1) >4 mm syvä
Perunaseitin kuopat (2) dry core >4 mm syvä
Sepäntoukan vioitus >4 mm syvä
Etanavioitus >4 mm syvä
Rupisuus >25 % pinnasta tai >2 mm syvä (ei sovelleta varhaisperunaan)
Vihertymä Lievä vihertymä, joka on kork. 1/8 mukulan pinnasta ja poistuu normaalilla kuorinnalla sallitaan
Kolhu >4 mm syvä
Mustelma >5 mm syvä (ei sovelleta varhaisperunaan)
Kasvuhalkeama >4 mm syvä
Epämuotoisuus Silmävarainen arvio
Onttous Halkaistusta mukulasta, aina
Maltovika Halkaistusta mukulasta, aina
Mustasydämisyys Halkaistusta mukulasta, aina
Paleltuma Aina
Itäneet >3 mm:n itu (varhaisperuna idutonta)
Harmaahilse ei vika
Seittirupi ei vika
  Kaikki yhteensä max 6 % (varhaisperuna max 4 %)

 

 

Muita vaatimuksia UNECE
Pienin mukulakoko 30 mm soikeat; 35 mm pyöreät (varhaisperuna 28 mm)
Isoin mukulakoko 75 mm soikeat; 80 mm pyöreät
Lajitteluväli 30 mm (<5 kg:n pakkauksissa)
Lajitteluvälistä poikkeavia korkeintaan 10 %
Lajikeaitous korkeintaan 2 %
Epäpuhtaudet korkeintaan 2 % (varhaisperuna korkeintaan 1%)

 

 

 

Laadunmäärityksen suorittaminen

 

 

1. Työvälineet: perunankuorimaveitsi, tavallinen veitsi, kokomitta, vaaka

 

2. Perunaerästä otetaan noin 100 mukulan satunnaisnäyte

 

3. Perunat pestään

 

4. Erästä poistetaan epäpuhtaudet, niiden kokonaismäärä punnitaan ja kirjataan

 

5. Perunoiden koko mitataan lajittelukoosta poikkeavien osuuden määrittämiseksi

 

6. Perunat käydään läpi mukula mukulalta yllä olevien kriteerien mukaisesti

-Maltoviat, onttous ja maltokaariviroosi tutkitaan halkaistuista mukuloista.

7. Lopuksi suoritetaan punnitukset ja lasketaan prosentit.

 

Laadunmääritys kuvin